„Najlepiej spożyć przed…” – recenzja

Przez ostatnie 100 lat nasza dieta zmieniła się nie do poznania. Wcześniej przez tysiące lat człowiek spożywał wyłącznie żywność znalezioną w okolicy, wszystko było świeże i dostarczane przez naturę. Teraz możemy w nieograniczonej ilości delektować się owocami lub warzywami z drugiego końca świata. Niestety zmieniła się kultura jedzenia – jadamy coraz szybciej, często nie dbamy o jakość produktów wybieranych na śniadanie, obiad czy kolację.

Nicola Temple, biolożka i autorka książki „Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu” wydanej przez Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, udowadnia, że przetworzona żywność nie musi być wcale zła. Przecież ludzkość przetwarza produkty spożywcze od zawsze – gotowanie, kiszenie czy wędzenie również jest formą przetwarzania żywności. Z drugiej strony trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy w obecnych czasach nie przesadzamy dodając do naszego jedzenia ogromne ilości cukru, soli i innych substancji chemicznych konserwujących produkty spożywcze.

Autorka przedstawia fakty na temat przetworzonego jedzenia. Nie demonizuje i nie przestrzega, a informuje. To bardzo ważne w naszych czasach, gdy zalewa nas fala fałszywych informacji. Nicola Temple przedstawia najnowsze metody stosowane do tworzenia i przechowywania żywności. Mowa tu np. o mięsie z hodowli komórkowej! Zdziwiło mnie, że autorka nie uważa każdego przetwórstwa jedzenia za coś zbędnego czy niezdrowego. Stara się porównać zyski i straty oraz przedstawić swoją opinię na dany temat.

„Najlepiej spożyć przed…” to niezwykła książka popularnonaukowa. Dlaczego jest wyjątkowa? Bo wiedzę zdobytą dzięki jej lekturze od razu możemy wcielić w życie. Jednak trzeba tu podkreślić, że nie jest to książka w stylu poradników zdrowego żywienia, która obiecuje lepsze życie w krótkim czasie. Książka jest naszpikowana faktami i dowodami naukowymi, dzięki niesamowitej wiedzy autorki. Wszystko zostało, nomen omen, podane w przystępny i ciekawy sposób.

Książkę Nicoli Temple powinien przeczytać każdy, bo temat jedzenia dotyczy każdego z nas. Wiedzę zaczerpniętą z niej możemy wykorzystać podczas codziennych zakupów, gotowania czy przy wyborze restauracji na kolację ze znajomymi lub rodziną. Po „Najlepiej spożyć przed…” powinien sięgnąć naprawdę każdy. Polecam!

Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego

Inne książki od Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego:

Marcin Mieteń

kocha języki obce, podróże i książki, zainteresowany współczesną literaturą polską i kulturą arabską, a od niedawna także reportażem

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.